/   Stara Planina | Domen na prodaju   staraplanina.net   / Srpski  


2019-03-15 18:33:59

15 Mar 2019 - 17:00 Vesti Link

Kako prenosi Tanjug, američka Komisija za hartije od vrednosti podnela je tužbu protiv Folksvagena i bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna zbog skandala dizelgejt .

Komisija je optužila nemačkog proizvođača automobila za masovnu prevaru američkih investitora. U tužbi podnetoj sudu u San Francisku u četvrtak, SEC je navela da je VW od aprila 2014. do maja 2015. na američkim tržištima plasirao obveznice i druge vrednosne hartije u iznosu od preko 13 milijardi dolara, u vreme kada su viši rukovodioci znali da preko 500.000 dizel vozila prodatih u SAD krši zakonske limite o emisiji gasova, prenosi Rojters.

Folksvagen je stekao korist od više stotina miliona dolara tako što je izdavao vrednosne papire po atraktivnijim cenama za kompaniju , navodi SEC.

U tužbi se traži da se Vinterkornu zabrani da radi kao rukovodilac ili direktor u javnim kompanijama u SAD-u i da vrati nepošteno stečenu dobit . Protiv Vinterkorna je podnelo tužbu i američko tužilaštvo 2018. godine, i okrivljen je za zaveru s ciljem prikrivanja prevare sa emisijom gasova iz dizelaša. On se i dalje nalazi u Nemačkoj.

Iz Folksvagena su povodom tužbe SEC-a saopštili da je ona pravno i činjenicno neutemeljena i da će je VW žestoko osporiti . SEC je podneo tužbu bez presedana zbog hartija od vrednosti koje su prodate samo vrhunskim investitorima koji nisu oštećeni i kojima se isplaćuju sve kamate i glavnice u celosti i na vreme , navedeno je u saopštenju VW-a

Folksvagen je pristao da plati više od 25 milijardi dolara u SAD po tužbama vezanim za skandal star tri i po godine, i to vlasnicima vozila, regulatorima za zaštitu životne sredine, državama i dilerima, i ponudio da otkupi oko 500.000 inkriminisanih automobila.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs


autoblog.rs
komisija hartije vrednosti protiv podnela autoblog tubu volkswagena amerika folksvagena tanjug dolara

   

www.staraplanina.net

This domain might be on sale!


Categories


Other countries/languages

                                           

Partners

ceais.com weighborhood.com personaio.com have2trade.com jicyf.com enbhd.com xaas.info 8creatives.com belgradevents.com preporucujemo.com realestate-europa.com spainserbia.com imtbo.com nekretnineito.com advertisement.cloud aktuelno.info realestate-finland.com emia.casa programing.cloud automobili.cf kriptovalute.gq ekonomija.gq stilimoda.gq modaistil.tk modaistil.ga

Latest